We begrijpen dat de term ‘straatintimidatie’ en alles daar om heen wat vragen op roept. Daarom een ‘Frequently Asked Question-pagina’; alle veelgestelde en niet veelgestelde vragen op een rijtje.

Wat is een catcall?

> Een catcall is een vorm van seksuele intimidatie waarbij mensen op straat nagefloten of nageroepen worden. Vaak gaat het om seksueel getinte opmerkingen of ongevraagde complimenten.

Wat is straatintimidatie?

> Straatintimidatie is het ongewenste naroepen, nasissen, nafluiten, achternalopen of betasten. Vaak gebeurd dit door een onbekend persoon, tegen een onbekend persoon. Straatintimidatie kan plaatsvinden op straat of in openbare ruimtes.

Wat betekent ”sissen”?

> ”Hey, psssst, meisje!”. Dat noemen we nasissen. Een sissend geluid waarmee de een, indruk probeert te maken op de ander. Helaas wordt het vaak niet als een prettige indruk ervaren. Het werkt juist averechts: veel mensen geven aan het als bedreigend en negatief te ervaren.

Is straatintimidatie strafbaar?

> Straatintimidatie is lastig te verbieden. Veel gemeentes zijn er wel mee bezig straatintimidatie strafbaar te maken maar stuiten op allerlei problemen. Woorden die wel intimiderend kunnen zijn, zoals ‘Ik ga je tot je huis achterna volgen’ zijn niet direct strafbaar. Pas wanneer er woorden worden geuit welke duidelijke over geweld gaan (zoals ‘ik ga je in elkaar slaan’) vormen wel een strafbare dreiging.
> Als straatintimidatie omslaat in ongewenste seksuele aanrakingen is er sprake van aanranding. Dit is altijd strafbaar. Bezoek de website van Slachtofferwijzer voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *